Igienizarea aparatului dentar Invisalign

Tratament multidisciplinar ortodontic-implanto-protetic în scop estetic și funcțional.
3.0.jpg

aparate dentare Invisalign Cluj

Aparatul dentar Invisalign reprezintă o alternativă eficientă, confortabilă și estetică la aparatele dentare fixe tradiționale. Acest sistem are avantajul de a permite menținerea unei igiene optime a dinților și al aparatului datorită faptului că se îndepărtează în timpul meselor și când vă spălați pe dinți. Cu toate acestea, pentru a vă asigura că alinierile dumneavoastră Invisalign funcționează eficient și pentru a vă menține alignerle ‘invizibile’ / transparente, este vital să le curățați și să le îngrijiți în mod regulat. Iată sfaturile noastre despre cum să îngrijiți alinierile Invisalign.

Reguli importante

 • Începeți dimineața cu îndepărtarea alignerelor, igienizarea acestora și spălatul pe dinți.
 • Clătiți cu apă alinierile de fiecare dată când le scoateți din gură înainte să le puneți în cutiuță
 • Periaţi-vă dinţii şi folosiţi aţă dentară după fiecare masă sau gustare înainte de a vă reintroduce alignerele (gutierele) pentru o igienă optimă. Dacă nu aveți acces la kitul dumneavoastră de curățare, puteți să vă clătiți pur și simplu gura şi apoi să vă curățați alignerele ținându-i sub un jet de apă caldă. Nu este cel mai bun mod de curățare, dar funcționează dacă este absolut necesar. Aveți grijă să curățați bine alignerele imediat ce acest lucru va fi posibil.
 • Curățați alignerele cu apă caldă sau rece și pastă de dinți sau săpun lichid antibacterian sau săpun lichid de vase (de preferat varianta ecologică) incolor și o periuță de dinți cu perii moi (soft). Puteți fie să faceți o soluție de apă caldă și săpun și să lăsați alignerele să se înmoaie în soluție, fie să aplicați săpunul direct pe Invisalign. Oricum ați proceda, asigurați-vă ați clătit suficient alignerele înainte de a le folosi din nou. Apa caldă și pasta de dinți sunt de obicei suficiente pentru îndepărtarea plăcii bacteriene de pe alignere, dar puteți utiliza și produse speciale pentru curățarea alignerelor.
 • Nu utilizați pastă de dinți abrazivă! Puteți utiliza pastă de dinți pentru a vă curăța alinierile, dar ar trebui să aveți grijă să nu utilizați pastă de dinți care conține substanțe abrazive, care ar putea zgâria alignerele. Aceste zgârieturi vor îndepărta aspectul clar al alinierilor dvs. și ar putea să creeze zone retentive pentru depuneri de placă bacteriană.
 • Nu folosiți apă fierbinte! Apa fierbinte poate deforma plasticul și poate cauza probleme de adaptare a alignerelor.
 • Nu folosiți apă de gură pentru imersia alignerelor! Deși sunt potrivite pentru igiena cavității bucale, acest tip de produs deteriorează materialul din care sunt confecționate alignerele.
 • Nu uitați de cutiuță! Este important ca alignerele dvs. să fie depozitate corespunzător atunci când nu le purtați. Când sunt lăsate în aer liber, sunt expuse la acumularea de bacterii. De asemenea, alinierile dvs. sunt mai susceptibile de a se pierde sau de a se deteriora în acest fel. Pentru a preveni acest lucru, luați întotdeauna cutiuță de alignere cu dumneavoastră. Dacă ați uitat cutiuța și ați lăsat alignerele afară pentru câteva ore, să le clătiți bine înainte de a le pune înapoi în gură.

curatare aparate dentare Invisalign - OrtoEstetic Cluj

Metode adjuvante pentru igienizarea alignerelor Invisalign

Aceste metode NU sunt obligatorii, dar vă pot ajuta sa mențineți cât mai curate alignerele.

 • Tablete de curățare pentru proteze dentare sau cristale de curățare Invisalign. Este recomandat să diluați o tabletă specială de curățare folosite și pentru igienizarea protezele dentare într-un pahar cu apă o dată sau de două ori pe săptămână. Aceste tipuri de tablete sunt comercializate de diferite mărci și sunt de vânzare în farmacii.
 • Oțet și apă. Imersia alignerelor într-o soluție de oțet alb și apă (1/4 oțet, 3/4 apă) o dată pe săptămână timp de 15-20 minute va favoriza îndepărtarea plăcii bacteriene de pe alignere. Pentru o curățare și mai profundă, adăugați vârf de bicarbonat de sodiu în soluție. Nu uitați să clătiți bine alignerele înainte de a le folosi din nou.
 • Bicarbonat de sodiu și apă. Bicarbonatul de sodiu are o anumită calitate abrazivă, care, deși nu vă va dăuna alignerelor va face mult rău bacteriilor. Dizolvați o lingură de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă caldă. Lăsați alignerele să se înmoaie timp de cel puțin 30 de minute înainte de a le scoate și de a le peria.
 • Apă oxigenată. Este o metodă bună de a îndepărta colorațiile de pe alignere. Luați o soluție peroxid de hidrogen 3% și amestecați-o cu părți egale de apă călduță. Lăsați alignerele în această soluție timp de cel puțin o jumătate de oră, după care să le clătiți cu apă rece. Acest lucru va ucide majoritatea germenilor, dar nu va înlătura în totalitate acumularea de placă bacteriană.
 • Ultrasunete. Aceasta metodă folosește vibrații fine și unde pentru a scăpa de o eventuală acumulare de placă bacteriană. Puteți utiliza suplimentar o  tabletă pentru curățarea protezelor sau cristale Invisalign împreună cu metoda cu ultrasunete.

Indiferent de metoda pe care o alegeți, este important să adoptați o rutină zilnică de curățare pentru un tratament de succes!
ro_RORO